Tre musikgenrer och hur de har influerat mode

Posted on Posted inmusikgenrer

Från det underskattade modet i indierock-kulturen till Abbas bisarra utstyrsel. Onekligen har musiken haft en enorm inverkan på mode här i Sverige och i världen. I den här bloggen kommer vi titta på tre musikgenrer och hur de har påverkat våra klädval.

  1. Disco

Redan i begynnelsen på undergroundklubbar i New Yorks nattliv på 70-talet, var det ingen tvekan om att disco skulle ta både musik- och modevärlden med storm. Catchiga låtar, discobollar och dans nätterna igenom, följdes åt av kläder och accessoarer som gick över alla gränser. Med platåskor och stora frisyrer handlade musiken och dess stil helt om att gå över gränser. Disco har även influerat pop-kulturen, vilket Abbas paljettpimpade overaller och gnistrande hotpants bevisar.

  1. Hiphop

Hiphop må ha sina rötter i 70- och 80-talets Bronx, New York, men musikstilen spreds snabbt över världen och skakade om modevärlden i bara farten. Från klumpiga skosnören, guldkedjor, träningsoveraller och Run DMS:s shelltoe-skor, till samtida hiphop-trender som A$AP Rocky och Kanye West, har musikstilen och därmed dess klädstil haft en bestående inverkan på modet. Specialiståterförsäljare som Top Streetwear har nu en mängd hiphop-inspirerande kläder, från cargobyxor och löst sittande jeans till bandanas och kanvasbälten.

  1. Indierock och pop

Ursprungligen från 80-talet i Storbritannien och USA, men indierock och pop tog inte ordentlig fart förrän under 90-talet och stoltserade med sin outsider-status. Genom att vara den diametrala motsatsen till den gränslösa och uttrycksfulla discon, karaktäriseras indie och dess mode av underdrift. Under 90-talet handlade denna lågbudget-look om slakt hår, utslitna jeans, vardagliga skjortor och t-shirts. Stockholmsbandet Peter Bjorn and John är ett av de band som håller indie-traditionen vid liv med sina jeans, kostymjackor, vardagliga skjortor, svarta tröjor och t-shirts.

Oavsett om du gillar dessa genrer eller inte, går det inte bortse från influensen de har haft under åren på kläderna och accessoarerna vi bär.

Dela dina tankar om mäns mode med hashtaggen #gatukläderberättelse.

Lämna ett svar